duminică, 8 martie 2020

CLUJ ART pictură,expune doamna Mihaela Ilie.

                          Artista Mihaela Ilie,înaintea vernisajului expoziției
                      sale...închis/deschis....ÎNTREDESCHIS    , sub semnul
                      poetului Nichita Stănescu
                      ,,tot ce am trăit în zadar s-a făcut zid,tot ce am înțeles
                      s-a făcut fereastră!  ,,









În sălile de la etajul galeriei CLUJ ART suntem întâmpinați de lumea de visare şi lirism dăruită de pictura artistei Mihaela Ilie (creatoare de artă decorativă/design vestimentar). Clujeancă prin naștere și studii, revine acasă după treizeci de ani trăiți în orașul poetului Nichita Stănescu, Ploiești. O familie armonioasă, un copil capabil și performant, un soţ iubit pentru altruismul și umanitatea sa de medic și o profesie ‒ vocație, dăruită frumosului. Expoziții personale la Galeria de Artă din Ploieşti, în incinta Muzeului Memorial Nicolae Grigorescu din Câmpina, la Muzeul Marinei din Constanța, participări la saloanele anuale ale U.A.P. Ploieşti, expoziţii naționale la galeriile Lascăr Vorel din Piatra Neamț, Buzău, Bienala Gheorghe Petrașcu din Târgoviște, plastică mică la Brăila, Satu-Mare, la saloane de textile și pictură din București, dar și la expoziții internaționale la Silistra și Russe (Bulgaria), Madrid și multe altele.
Primăria îi conferă premiul municipiului Ploiești la expozițiile dedicate marelui poet Nichita Stănescu, în 2015, și diploma de onoare în 2019, premii la alte expoziţii și festivaluri naționale. Ilustrații în diferite reviste literare, de cultură, din București, Ploiești, Târgu Mureș... Atâta timp de viaţă, de istorie mai mică, mai mare, rezumată în câteva rânduri și acelea, poate, incomplete. Ca și cum n-am mai avea timp, nici spațiu să ne regăsim în momentele de împlinire din viața semenilor noștri, în momentele lor de stăruitoare căutări ale exprimării personale.
Adevărul despre lumea doar aparent tradițională a picturii Mihaelei Ilie a fost observat de doamna prof. dr. Doina Păuleanu într-o cronică plastică din 2017 (cu prilejul unei expoziții în Constanța), în care accentuează că sentimentalul și emoția sunt dublate de invenția unui univers plastic cu proporții mitice, de o frumusețe capabilă să se apropie de simbol. Pe care o transmite, meditativ, în oricare dintre lucrările sale, celor care calcă pragul expozițiilor sale...
O personalitate dăruită cu spirit, care exprimă deveniri, transcenderi luminoase, dincolo de „vechile dureri” ale vieții (scriitorul Florin Toma). Pentru mine, fiecare dintre ferestrele sau ușile cu flori sau fără flori, prin care coboară LUMINA fantastică de vitralii, rămâne semn memorabil al prezenței sacre coborâtor ‒ urcătoare, liberă în însoțirea ei cu zborul înaripat al gândului, al muzicii, al diafanului solar sau al privirii spre Dincolo... În mod deosebit ultimele lucrări, variante ale Ara Solis, Lacrimosa, Curs de miracole, sunt condensări expresive, esențiale pentru creativitatea inspirată de care ne putem bucura contemplând expoziția doamnei Mihaela Ilie. Pâna în 20 martie, artista ramâne între picturile sale, oferind cursuri de artă decorativă aplicată pentru copii și părinți, pe str. Paul Chinezu nr. 4/2, de luni până sâmbătă, între orele 10-14 și 16-19, la sediul CLUJ ART.

Margareta Catrinu


A




Un comentariu:

  1. Doar câteva dintre cele 48 de picturi expuse la Cluj,toate sub semnul LUMINII care învăluie in misterul credinței devenirea creației sale.A fost multă bucurie la vernisaj,dar și a doua zi când doamna Mihaela Ilie s-a ocupat de copii clujeni ,dornici de creație .

    RăspundețiȘtergere