sâmbătă, 29 februarie 2020

Expoziția Peter Elkan la galeria CLUJ ART,februarie 2020


Ambianța galeriei CLUJ ART oferă bucuria întâlnirii cu pictura artistului Elkan Peter ca un prilej de a simți timpul privilegiat din inima caldă a unui oraș străvechi. Te întâmpină galeriștii cu mulțimea de albume de artă ale artiștilor care expun sau au expus în sălile lor. În plină gripă, simți îmbrățişările sincere ale atâtor artiști care își poartă eterna gingăşie sufletească într-o seară ploioasă și alunecoasă de sfârșit de februarie. Ca și cum politicile, nemulțumirile sau fricile n-ar fi existat nicicând prin ţara lui Brâncuși, nici prin cetatea Clujului.
Tinerii artiști conduc, organizează pe perioada expozițiilor lor din CLUJ ART diferite ateliere de lucru pentru mulţimea de părinți şi copii, dornici și unii și alții de inițiere plastică. Vera Dan pictor, Ovidiu Guleș sculptor, Teodora Pop doctorandă din Timișoara, dar și talentați muzicieni, rude, prieteni, colegi de studii sunt alături acum de designerul care iubește să picteze farmecul vechi și contemporan al orașului nostru. Vechiul Cluj este pasiunea acuarelistului Elkan Peter, descendent al câtorva generații de arhitecți cu rădăcini în Bihor, în Cluj, urbaniști de marcă, care și-au pus amprenta culturală în ambianța orașului nostru. Se pare că atmosfera din familie, cu pasiunea pentru arhitectură, dar şi uceniciile de suflet pe lângă Florin Maxa, Edith Botár, acuarelistul Mottl Roman (orădean), arhitectul Virgil Salvanu, profesorii de la liceul de artă clujean sau de la secția de design a U.A.D., au construit o personalitate clasică, care, cu modestie, dar și cu insistență constantă, se exprimă pe lungimea de undă a sufletului său, netulburat de teribilismele exprimărilor la modă. A fost susținut de Art-Expert Gallery, a expus la muzeul Goga ‒ „Scrisoare de dragoste pentru Cluj 2012”‒, la Silvia’s Art Gallery în 2014, la Galeria Mariana Berinde în 2019, la Bastionul Croitorilor și în Israel, tot în 2019.
Acum, grupajul expozițional „Vechiul contemporan 2”, ne poartă prin străduțele centrale, labirintice, ale oraşului nostru, ecranând compozițiile vizibil perspectivice cu prezența zidurilor medievale, cu dalajurile vechilor „drumuri”, cu turnuri de biserici care, poate cu sute sau mii de ani în urmă, erau temple, vechimea sentimentală devenind un contemporan sentiment de regăsire de sine, pe trasee culturale. Lucrările expuse sunt recente, dar vechiul Cluj din pictura domnului Elkan s-a înnoit cu dominante cromatice de violet sau de brunuri calde... totul pentru a susține atmosfera nocturnă a imaginilor multora dintre actualele picturi. Game de griuri reci prind culoare în ambianțe încadrate de boltirile vechilor ganguri, luminile orașului răzbat prin frunzișurile tomnatice străjuind întâlniri joviale ale studenților de acum. Impresionează unghiurile vizuale inedite din care artistul privește orașul, motivele acoperișurilor văzute de la înălţime cu o surprizătoare volumetrie sau cromatică. Dar prin tehnica acuarelei, tehnică ce mizează pe transparența suprafețelor de culoare, pe suprapunerile delicate, pe siguranța și autenticul trăirii afective, putem să apreciem nivelul unitar al realizării expresivității plastice, ca sinteză condensată a iconografiei personale. Parcă suntem prinși în căutarea secretelor vizuale ale orașului nostru, ca într-un joc de descoperire a unei alte lumi, a unor istorii culturale suprapuse miraculos în imagini picturale.
Artistul Elkan Peter și galeria CLUJ ART vă așteaptă pe str. Paul Chinezu nr. 4/2, de luni până sâmbătă, între orele10-14 și 16-19.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu