marți, 22 octombrie 2019

Despre familia Catrinu,familia tatălui meu din Dragoslavele,nordul județului Argeș,numit traditional Mușcel.

Despre numele de familie Catrinu,tatăl meu imi povestea înca de cand eram copil,plasându-l in zona baladelor,al poveștilor:
                                        " In munții Catrinului
                                         In pădurea Pinului
                                         La cerdacu'
                                         Lui Novacu.....etc"
   Dar chiar glumind,imi arăta muntii care se vedeau din prispa casei bunicii...Și imi arăta Piatra Caselor,o stânca pe care o credeam locuită de zmei,de vulturi care răpeau copii,sau măcar de ulii care se zice că mai luau si ei ce puteau ,vietăti simpatice,miei,pui de gaină...In plus,călătoria din Cluj era, copil fiind ,destul de lungă si grea.Trecerea munților,panorama Pietrii Craiului,care parcă împiedica si strângea în imensitatea  ei o forță închistata care impunea  apăsător o teama. Învinsa  în cele din urmă în  preajma satelor de vârf, Moeciu  sau Fundata, de bucuria ajungerii pe culme, de aerul curat si perspectiva amețitoare  a locurilor de poveste  spre care ne îndreptam  vară de vară in copilăria  mea  îndepărtată .Poveștile tatălui meu se refereau la istoria acestei trecători străvechi pe care au parcurs-o oștile domnilor români ,ale negustorilor dar si armate ,războaie,necazuri de tot felul.Desigur că l-am cunoscut,copil fiind, pe preotul venerabil Ioan Răuțescu,autorul unei monografii premiate despre Dragoslavele și care are multe pagini impresionante despre istoria acestui sat de legendă.
   Tot părinții mi-au povestit,arătându-mi ruine sau case vechi care erau hanurile din vechime la care se adăposteau drumeții istoriei...Între ei ,poate și pictorul Nicolae Grigorescu,cu atelierul adăpostit intr-un car cu boi,căutând țărăncuțe,ciobănei cu oi cu tot,ursari,cu preferință pentru țărancile frumoase,adevarate zâne din  Muscel,cu marame si sălbi la gat.Se stie ce cult avea societatea sfarsitului de secol XIX pentru frumosul port mușcelean si pentru gratia inascuta  a femeilor locului.

Piatra Caselor ,stânca care domină satul Dragoslavele.

Piatra Craiului,masivul care însoteste trecătoarea Bran-Rucăr.
Bisericuța de lemn adusă de Patriarhie pe domeniul său din Dragoslavele.Este din Ardeal,restaurată frumos ,aici slujeau patriarhii când erau la odihnă.Acum este și mănăstire.Când eram copil,părinții mei mă aduceau duminica aici,se vedea frumos satul și munții.
Biserica din Dragoslavele ,din Joseni.Poarta cimitirului eroilor germani din primul război mondial.În vechime,lângă biserică era școala satului,preoții îi învățau carte pe copiii localnicilor.
Tot biserica Adormirea Maicii Domnului ,cu vechile morminte ale sătenilor
Tablourile votive ale Patriarhului Miron Cristea și al prințului Mihai copil,viitorul rege al României.Au restaurat biserica care,are vechime,istorie .Mai jos tabloul votiv.


Crucea din centrul satului,cruce din vremea lui Matei Basarab.Au fost și mai sunt sapte cruci,sec XVII.
Curte veche a familiei Burtea,rudă cu familia Catrinu
Caso tradiționala din sat,acolo a locuit un învățător tot rudă cu noi.
Mai jos,casa lui Ionel Catrinu,fratele mai mare al tatălui meu.Sunt descendenți care vara sau când pot, revin  și locuiesc aici.
Pe vechile cămine de case,construiau locuințe diferitele generații ale familiei.Aici sunt trei.

Biserica din Suseni,Înălțarea Domnului.aici sunt bunicii,unchii și mătușile mele.


 Arbore genealogic care cuprinde descendenții fraților bunicului mei.Aici,între descendenții lui Ion Stoica Catrinu,frate cu bunicul meu,este Alecu Alexandru I Catrinu.văr cu tata.bucuria este că acesta are o nepoată la Cluj,Delia Stemate,o doamna doctor minunată,cred că suntem verișoare,ce bucurie! Suntem prietene pe fb,dar și rude regăsite departe de paradisul familiei Muscel Dragoslavele.Este doamna elegantă și frumoasă de lângă marel violonist Alexandru Tomescu

 Arbore al familiei pornind de la bunicii mei,părinții lui tata,Ionel,Mihai Sandu si al mătușilor Filofteia,Elena Rița.
 Necrologul bunicului Mihalache Stoica Catrinu,s-a folosit Catrinescu,așa cum s-au numit ramuri laterale ,frați ai străbunicului nostru.



Arbore genealogic cu cele cinci generații ale fam Catrinu 
realizat de Sanda ,verișoara mea,pe calculator 2020.
Arbore genealogic cu primele generații ale familiei  Catrinu,de la stabilirea lor in Țara Românească.
Tradiția familiei consideră că erau ardeleni din zona Sibiu-Făgăraș,Țara Bârsei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu