sâmbătă, 16 aprilie 2022

Expoziția Flori de Florii, dedicată memoriei doamnei Rita Marinovici Chiricuță ,galeria Mariana Berinde din Cluj.

Cu regretul că tot ce am scris despre această expoziție s-a pierdut,desigur dintr-o greșeala  personală.încerc să finalizez ,sub criza de timp care există acum,,chiar și pentru mine ...La galeria Berinde,sunt expuse 12 lucrări ale doamnei Rita Marinovici Chiricuță.Aceste picturi sunt redate circuitului expozițional prin strădania doamnei Berinde care a recuperat lucrările dintre deseurile șantierului de construcție de pe locul casei doamnei Rita.La eveniment a participat și fiul artistei,dr.Ion Cristian Chiricuță,gestul fiind de comemorare pioasă , de pomenire, în ziua Învierii lui Lazăr.Pentru a da o forță mai mare expoziției,au fost invitați să expună și alti artiști apropiați galeriei,cu dorința generoasă de a lega un dialog al generațiilor ,prin simbolul etern înnoitor al Florilor de Florii,al naturii in calitate de motiv plastic.Artiștii sunt cunoscuți creatori,apreciati de publicul Clujean.
Mai jos,este lucrarea doamnei Margit Simion,frumoasă armonie luminoasă in pastel,vegetalul având forță și personalitate expresivă,dominante fiind nuanțe de griuri violet,rozuri sidefii,cu efecte grafice .
Trendafirii,clasic buchet ,dinamic sunt opera domnului Aurel Țigoan,lucrarea fiind expusă unei lumini optimiste cu accente de albastru care evocă lumina diurnă stenică .

Mai jos,Trandafirii domnului Țigoan se percep mai bine,ei fiind alătirați unei grațioase picturi semnate
de doamna Flori Bulduș.

Mielul tronând ,pictură cu elemente simbolice,mistice ,este semnată de doamna Vera Dan,Cromatic ,frumos echilibrat sunt Florile albastre semnate de doamna Rozalia Moș.Tot aici este expusă Delta ,peisajul clasic,expresiv ,in nuante armonioase semnat de Elisa Comșa.

Delta,o expresivă alcătuire picturală,mizând pe efectele de oglindire a vegetației,a luminii și a cerului
in mirifica lume a apelor.Autor Elisa Comșa

Publicul binevoitor impreună cu picturile semnate de Agneta Labancz Cișmașiu,Mircea Năstase,Marta Deleanu și Katalin Zoltan.In dreapta,frontal o mică lucrare semnată de Rita Chiricuță

Claudia Macaria,Portret între flori,ulei.In față ,o mică acuarelă cu Florăreasa apartinând domnului Elkan Peter. Mariana Bojan cu un armonic buchet de flori de pădure,aparținând valoroasei colecții Mariana Berinde.

Cele doua picturi semnate de Adina Țigoan,reprezentând portretele unor fetițe-păpuși,machiate ,maturizate forțat,ca un strigăt de avertizare .Realizare bine desenată,colorată in griuri delicate cu accente de culoare
O grafică expresivă,in tehnica specifică semnată de Fanny Zinger și cele doua miniaturi,rodul talentului doamnei Eva Dolha.

Peretele frontal al expoziției este in totalitate dedicat florilor semnate de doamna Rita Marinovici Chiricuță. Apreciez reflexele culturale pe care artista le-a folosit in aceste picturi,in tehnici ca acuarele-Garoafe,Cana de sticlă,si altele Florile roșii,Flori in vas chinezesc-ulei

Doamna Rita Chiricuță a folosit cu curaj,experimentând linia colorată,suprafetele de fond fiind uneori mai puțin colorate,contraste clare decorative pe fond luminos,.

Un cunoscut portret,poate autoportret,în masura in care pentru pictori totul este autoexprimare.
Flori pe fond orangen sau buchetulmasiv in vas verde.

Apreciez expresivitatea plastică,forța și dinamica celor doua naturi cu flori și fructe,semnate de de doamna Mihaela Savu.
Ultima,este o toamnă în Mănăștur,o vegetație care ,prin forța de regenerare exprima continuitatea vieții.Lucrare semnată de Margareta Catrinu,autoarea acestei scurte prezentări a expoziției de Florii



Au expus încă Eugenia Fălcuță o delicată natură statică cu flori in ulcior albastru,o icoană,,probabil alte lucrări,Publicul numeros,emoțiile dar si nereușita unor fotografii ,anumite reflexii ale lucrărilor înrămate cu sticlă,sunt neajunsuri in prezentarea expoziției Dar am realizat un film,scurt,care este postat pe Facebook,care documentează și alte aspecte din vernisaj,în special cuvântul prof.univ.dr.Negoiță Lăptoiu,dr.Ion Cristian Chiricuță si mai ales al doamnei Mariana Berinde,autoarea expoziției și a panotării

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu